ПОЧЕО 11. УРБАН ФЕСТ 2015 И У ПАЛИЛУЛИ
3.09.2015

ПОЧЕО 11.УРБАН ФЕСТ 2015 И У ПАЛИЛУЛИ

У Градској општини Палилула, у четвртак 03.09.2015. на платоу иза зграде општине Палилула-поред гимназије «Светозар Марковић», биће одигране две представе из богатог репертоара овогодишњег 11.Урбан Феста-Међународног студентског позоришног фестивала.

Љубитељи позоришта прво ће са почетком у 20:30 сати моћи да виде представу - „Барбара те сакам“,  Драмске групе БЕЗ МАСКЕ, из Битоља, Републике Македоније. За предсетаву БАРБАРА – ТЕ САКАМ, текст је написао Александар Дошић, Ана Жежовска, припремила документарни материјали. Представу је режиеао Димитар Шутевски а играју Христина Стефановска, Ана Жежовска, Симеона Павловска, Благој Јовановски. Представа говори о љубави између две личности које припадају различитим друштвеним слојевима, живе у различитим економским срединама, различито доживљавају живот и сасвим различито дефинишу реч љубав. Једна личност тражи излаз из егзистенцијалне кризе, а друга из емотивне кризе.

Позориште младих, Центар за неговање традиционалне културе „Абрашевић”, Крагујевац, одиграће у 22:00 сати представу КЕНГУРИ, рађена по тексту Војислава Савића, у режији Владимира Ђоковића. Играју: Немања Бојковић, Марина Јуришевић, Бобан Куч. Ово је прича о петоро људи које игра троје глумаца. Радња је савремена, као и карактери који својим специфичним глумачким средствима сликају пред публиком тежњу људског бића да буде слободан, да буде различит и свој. Колико у томе успевају, открива посебна драматуршка форма текста који нам у лице баца театар апсурда.

У прилогу информација о Академском позоришту ( историјат и актуелне представе), као и овогодишњи Програм фестивала 11.Урбан Феста и информације о представама.

Међународни студентски фестивал позоришта – 11.Урбан Фест 2015 традиционално се одржва од 1. до 5. септембра на 10 отворених локација у свих пет градских општина у Нишу. Овогодишњи УРБАН ФЕСТ, уз одличан такмичарски програм фестивала, премијере и пратеће програме, је у знаку великог јубилеја прославе 55 година успешног рада Академског позоришта СКЦ-а Ниш. Академско позориште одсликава тачно 100 представа и велики број људи који су у њему започели своје уметничке кораке а своја знања и искуства као и пријатељства пренели не само у свет професионалне глуме већ и у многе друге професије. Урбан фест је фестивал такмичарског карактера а о овогодишњим представама одлучиваће жири у саставу: Проф. Андријана Виденовић (Шефица катедре на одсеку за глуму факултета Косовска Митровица и професор дикције), Слободан Крстић, (позоришни критичар и дугогодишњи новинар), Маја Вукојевић Цветковић, (глумица Народног позоришта у Нишу). (Д.В)